Tjøme kommune
Postadresse: , 3145 Tjøme
Besøksadresse: Rødsgt. 36, 3145
Telefon: 33 06 78 35
Kontaktperson:Vigdis Martin, 33402130, vigdis.martin@notteroy.kommune.no
Kringsatt, krig i Vestfold og besøk i Slottsfjellh...
Produksjonsliste
Program

Kringsatt, krig i Vestfold og besøk i Slottsfjellhulene

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Nøtterøy kommune
 • Kunstnere/grupper: Slottsfjellmuseet
 • Idé/opplegg: «Kringsatt» - krig i Vestfold i to deler
  ”Borgerkrigstid i Vestfold 1130 – 1240”
  Perioden forteller om en 100års lang ufredstid i Norge, med gjentagende kamper om hvem som skulle ha kongsmakt i landet. Tønsberg var den eneste byen i middelalderens Vestfold, og utstillingen tar utgangspunkt i hendelser i byen og omegn, men setter dem inn i en nasjonal sammenheng.Hvem var Harald Gille – som kom fra Irland og sa han var norsk kongssønn?Hvordan foregikk en kongehylling på Haugating?Hvorfor gikk kong Magnus til Re for å kjempe?Hvordan klarte kong Sverre å vinne over baglerne og borgen på Slottsfjellet?
  Fem år i krig 1940-1945
  I tillegg til borgerkrigstiden i middelalderen fant det sted krigshandlinger i Vestfold også under 2. verdenskrig.Utstillingen ”Fem år i krig” presenterer øyevitneskildringer fra noen av dem som opplevde krigens dramatiske situasjoner. Vi lar motstandsgruppen Milorg representere motstandsarbeidet i Vestfold. Vi møter sterke og tankevekkende fortellinger som åpnerfor diskusjon og kanskje for behov til stille ettertanke.Aktuelle gjenstander underbygger hvordan livet kunne leves i en krigssituasjon.• Hva er krig?• Er menneskets tilbøyelighet til bruk av vold medfødt?• Er vi ansvarlige for våre handlinger?• Forklar ideologiene nazisme, kommunisme, fascisme.• Hva er et demokrati?Besøk i SlottsfjellhuleneSommeren 2014 ble Slottsfjellhulene åpnet og gjort tilgjengelige for publikum. Dere besøker det som under 2. verdenskrig var et tysk bunkersanlegg. Det var ferdigstilt av tyskerne i 1941 og var i bruk gjennom hele krigen som en del av forsvarsanlegget på Slottsfjellet.Krigshistorie og bilder fra frigjøringen i 1945 vil bli formidlet i hulene.

Om kunstner / utøver / gruppe

Midt i Tønsberg, i vakre omgivelser ved foten av Slottsfjellet, ligger Slottsfjellsmuseet.

Museet og området rundt er et sammenhengende kulturminne , som representerer byens lange historie, med bl.a. byløkker, markering av teglovn fra middelalder og museets bygdeavdeling. Ruinparken på Slottsfjellplatået viser rester etter en av landets og Nordens største middelalderborger

Multimedia og vedlegg

Bilder

Hulene
Foto: Slottsfjellmuseet
Togsabotasjen på Kjelle
Foto: Slottsfjellmuseet
Kulturarv
Trinn: 7 - 9
Praktisk informasjon
Kontaktperson utøver
Slottsfjellmuseet v/ Ellen Asplin tlf. 40623643 mail: ellen.asplin@vestfoldmuseene.no
Programlengde
ca 90 minutter
Maks publikumsantall
30
Arrangører
Arrangert av:
Nøtterøy kommune